Menü Bezárás
aa

Bod Péter Ákos szerint abszurdum, amit a kormány művel

A kormány nemrég rendeleti úton elfogadta a 2023-as költségvetést, amely már a Magyar Közlönyben is napvilágot látott. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint abszurdum, hogy kormányrendelettel születik egy országos költségvetési törvény, és ez mélypontja az elmúlt 30 év pénzügyi gazdálkodásának.

Mint arról az Index is beszámolt, rendeleti úton fogadta el a kormány a 2023-as költségvetést. Az abban eszközölt módosításokat a Költségvetési Tanács is jóváhagyta, csütörtök este pedig a Magyar Közlönyben is napvilágot látott a jövő évi büdzsé részletes tartalma.

Eszerint a központi alrendszer kiadási főösszege 39 758 587,5 millió forint (vagyis közel 40 ezer milliárd forint), míg a bevételi oldalon 36 358 352,7 millió forint szerepel, tehát az államháztartás központi alrendszerét tekintve 3 400 234,8 millió forint, vagyis 3400 milliárd 234 millió forint hiánnyal számol a kormányzat.

Szeretlek Magyarország interjút készített Bod Péter Ákos volt jegybankelnökkel, aki kemény kritikával illette az új költségvetést. Szerinte külön abszurdum, hogy kormányrendelettel születik egy országos költségvetési törvény. „Ami most megjelent, az csak egy dokumentum, amit a parlament még nem látott, nem szavazott meg. Azonban most is van jogi érvénye, hiszen kormányrendelet” – fogalmazott.

Lehet látni, hogy itt hirtelen adóemeléseket jelentenek be. Illetve be sem jelentenek, csak megjelenik egy közlöny éjszaka, és kiderül, hogy egy iparágra új terheket vetettek ki

– mondta Bod Péter Ákos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük