Menu

Alacsonyabb lehet a koronavírus halálozási aránya Vuhanban, mint eddig gondoltuk

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben a fertőzöttek 1,4 százaléka halt meg Vuhanban, a járvány kínai epicentrumában kínai kutatók új tanulmánya szerint.

A több mint 215 ezer megbetegedést és több mint kilencezer ember halálát okozó világjárvány múlt évben indult el Vuhanból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten azt közölte, hogy a diagnosztizált esetek halálozási aránya 3,4 százalék.

Szakemberek azonban úgy vélték, hogy ennél jelentősen alacsonyabb lehet az arány, mivel a tesztelési kapacitás korlátozott volta miatt jóval több lehet a megbetegedések száma.

Kínai kutatók a The Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban a vuhani Covid-19 megbetegedésekről feljegyezett nyolc különböző – állami és magán – adatbázist tanulmányoztak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a Covid-19-fertőzés halálozási valószínűsége 1,4 százalék.

Kihívás megbecsülni a valódi esetszámokat egy túlterhelt egészségügyi rendszerben, amely nem tudja hatékonyan megállapítani az eseteket

– írták a tanulmányban.

Február 29-ig a szárazföldi Kínában 79 394 megerősített Covid-19-beteg volt és 2838-an haltak meg, ami azt jelenti, hogy a diagnosztizált betegek 3,54 százaléka hunyt el. De mint a szerzők írták, az adathalmazból hiányoznak az enyhébb esetek, amikor egyáltalán nem jelentkezik a fertőzés tünete, vagy kevés tünet lép fel, és úgy vélték, hogy számításaik jobb utat jelentenek a vírus és az általa okozott probléma vizsgálatára.

A Hongkongi Egyetem tekintélyes járványtani szakembere, Joseph Vu vezette kutatás vizsgálta a korosztályok szerinti halálozási arányt is.

A 30-59 év közötti korosztályhoz képest az 59 év fölöttiek körében 5,1-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki meghal a fertőzésben. A 30 év alattiak esetében 60 százalékkal kisebb a valószínűsége a fertőzés okozta elhalálozásnak a középkorúakhoz képest.

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Koronavírus megbetegedések Hazánkban

4 7
117 3 447
103

Frissítve: 4:29

Kövess facebook-on is!