Menu

Operatív törzs: Nem járt külföldön és nem találkozott beteggel az egyik új magyar fertőzött

Éjféltől megkeződött a határforgalom ellenrőzése, ami “természetesen nem olyan, mint a schengeni határok előtti időszak” – közölte az Operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor csütörötökön. Öt határátkelőhelyen van már ellenőrzés, és még 40 helyen folyamatban van az ellenőrzés megkezdése. Hozzátette: a határokon úti okmányokat ellenőriznek és egészségügyi szűrést végeznek.

A határellenőrzés során eddig négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatóságilag házi karantént. Két román állampolgárral szemben megtagadták a beléptetést, mert Olaszországból érkeztek. Két dél-koreai állampolgárt visszairányítottak Ausztriába, ők vonaton érkeztek a hegyeshalmi határhoz.

Élő közvetítésünk a sajtótájékoztatóról:

QP | Quality Placement

A lejáró okmányokról közölték, hogy a veszélyhezet megszűnését követően 15 napig érvényesek, azaz ha valakinek lejár a jogosítványa vagy személyije a veszélyzet ideje alatt, nem kell elmennie az okmányirodába, ezzel is csökkentve a társas érintkezések lehetőségét.

Kiemelten fontos az időskorúak védelme, ezzel kapcsolatban a kormány folyamatos intézkedéseket tesz. Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár bejelentette, hogy időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentetnek meg, ezek tévékben és rádiókban futnak; hasonló tartalmú hirdetések fognak megjelenni napilapokban és internetes oldalakon is.

A kormányzati kisfilmek tartalmáról Dömötör elmondta, hogy arra hívják fel az időseket, hogy kerüljék a tömeget, a zárt tereket és a tömegközlekedést is. A családtagokat is arra kérik, hogy segítsék az időseket bevásárlással például.

Szlávik János doktor a három új magyarországi fertőzöttről elmondta, hogy egyikük egy 27 éves iráni, korábban karanténba került diák. A másik egy 27 éves magyar nő, aki Izraelben járt, majd Magyarországon ismeretlen nemzetiségű külföldiekkel került kapcsolatban; a vele szorosan kapcsolatban lévő két embert karanténba helyezték.

A harmadik új beteg egy 41 éves magyar állampolgár, akiről úgy tudják, hogy nem járt külföldön, és nem találkozott koronavírussal fertőzött beteggel. Öt nappal ezelőtt hajnal háromkor jelentkezett a Szent László kórház koronacentrumában.  Müller Cecília szerint az egyetlen, feltételes módos ismert adat az utóbbi beteggel kapcsolatban, hogy a kollégái voltak Ausztriában síelni, de “ez az információ még revízióra szorulhat”.

A nőt napokig kerelő orvosok és nővérekről nem tudták megmondani, hogy karanténba kerültek-e, Müller Cecília azt kérte, hogy egyedi esetekről ne kérdezzék.

SZLÁVIK BEJELENTETTE, HOGY MEGVAN AZ ELSŐ MAGYARORSZÁGI GYÓGYULT ESET IS: EGY IRÁNI DIÁK, AKI VÁRHATÓAN A MAI NAPON ELHAGYHATJA A KÓRHÁZAT.

Az iskolák bezárásáról azt mondta Lakatos, hogy nem hozna megfelelő eredményt, és nem állna arányban az intézkedés mértékével, bár azt elismerte, hogy a vírus hordozói lehetnek fiatalok. Az iskolákat akkor fogják javasolni az iskolák bezárást, ha a a járványügyi szakemberek ezt fogják javasolni. A gyermekek változatlanul nem a veszélyeztetett korosztály, és egyébként sem lenne szerencsés, ha ők az iskolabezárás miatt elmenjenek a nagyszüleikhez.

Egyre több tesztet végeznek, mert módosították az esetdefiníciót. Szélesedik a járványos terület, növekszik a laborvizsgálatok száma is, 730-nál tartottak tegnap este. A laborvizsgálatok egy-két óra kivételével a nap 24 órájában zajlanak.

Az Operatív törzs egyeztet az egyházakkal, jó együttműködésük van Müller Cecília, aki döntésről egyelőre nem tudott beszámolni. A tisztifőorvos szerint akkor lesz valaki gyógyult, ha a laboratóriumi eredmény negatív. Van, akinél kettő, van, akinél három vizsgálatot is elvégeznek, mert olyan kockázati csoportba tartozik.

Ha megtelik a László Kórház, ott már csak betegellátást fognak végezni, és máshol jelölnek ki karanténépületet. Influenzajárvány van, régi, a már ismert hat fajta koronavírust is vizsgálják, amelyek enyhe tünetekkel járnak.

“A szórópróba-szerű ellenőrzés nem megoldás, minden autóst ellenőrizni kell” – válaszolta Lakatos arra a kérdésre, hogy minden autóst ellenőriznek-e.

99 fővel meg lehet tartani mozielőadásokat, de lehet, hogy eljön olyan helyzet, amikor ennél drasztikusabb intézkedésekre is szükség lehet – mondta Lakatos. Müller hozzátette, hogy a hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket, de

AZ, HOGY 99-EN EGYMÁS MELLÉ ÜLNEK 30 CENTIRE, AZ “NAGYON FELELŐTLEN MAGATATARTÁS”, PLÁNE, HA BETEGEN EGÉSZESEK KÖZÉ MEGY.

Müller nyomatékosan kérte, hogy mindenki tegyen meg mindent, amit a saját környezetében meg tud tenni. Az intézkedések eszközök, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését, de mindenkinek megvan a maga felelőssége is, amivel az egész magyar társadalom felé tartozik.

A hatósági házi karanténokban lévők ellátása akkor az önkormányzatoknak, ha olyan emberekről kell gondoskodni, akiknek nincsenek közeli hozzátartozók. Nem az önkormányzatoknak kell majd kifizetni a megvásárolt élelmiszereket – közölte Lakatos.

No comments

Vélemény, hozzászólás?

Koronavírus megbetegedések Hazánkban

4 7
117 3 447
103

Frissítve: 4:29

Kövess facebook-on is!